محمدرضا عارف با اشاره به اینکه رشد علمی کشور در کل بسیار خوب بوده است گفت: اگر بخواهیم رشد علمی را در مقاله های علمی تعریف کنیم خوشبختانه در سالیان اخیر رشد علمی ارزنده ای داشتیم و تقریبا به هدف گذاری که در سند چشم انداز برای رسیدن به رتبه اولی در منطقه داشتیم رسیده ایم.
به گزارش مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، محمدرضا عارف، عضو شورای سیاست گذاری جایزه مصطفی(ص)، بیان کرد: آن چه در دهه چهارم انقلاب باید مورد توجه قرار گیرد تبدیل علم به ثروت ملی است. بنابراین تبدیل علم به فناوری وحاکمیت نگاه علمی بر بخش های مختلف خدمات وصنعت و... یک ضرورت است.
وی گفت: اگر زمینه کار علمی میان کشورهای جهان اسلام فراهم شود دیگر ما شاهد فرار مغزها نخواهیم بود که متاسفانه یک آفت بزرگی برای مسلمانان و جهان اسلام است. در واقع ریشه فرار مغزها در عدم توجه به شئونات ومنزلت دانشمندان و عدم وجود امکانات کاری و برخوردهای غیرمنطقی و بوروکراتیک با دانشمندان است.
عضو شورای سیاست گذاری جایزه مصطفی(ص) در ارتباط با همکاری جهان اسلام به لحاظ علمی اشاره کرد: نباید بحث علمی را یک طرفه بدانید. اینکه ما وضعیت علمی بهتری نسبت به سایر کشورهای مسلمان داریم دلیل نمی شود که بگوییم ما می توانیم به آنها کمک کنیم و آنها کاری از دست شان بر نمی آید. برجستهترین استاد رابطهاش با دانشجو رابطه یکطرفه نیست. پس اگر ما ارتباط علمیمان را با دنیای اسلام بیشتر کنیم ما هم می توانیم از داشتههای آنها بهره بگیریم که حاصل آن ارتقای علمی در دنیا اسلام خواهد شد. همچنین هم افزایی ،همکاری وتعامل علمی بین دانشمندان جهان اسلام قطعا به نفع همه ی کشورهای اسلامی است و علاوه بر پاسخ گویی به نیازها و تامین رفاه وافزایش ثروت ملی،در تقویت روابط سیاسی بین کشورهای اسلامی نیز موثر خواهد بود.
رئیس گروه علوم مهندسی فرهنگستان علوم به تاثیر جایزه مصطفی(ص) در زمینه ارتباط با کشورهای دیگر اشاره کرد و توضیح داد: یکی از بحثها و چالشهای امروز ما ارتباط با دنیای اسلام است. ما معتقدیم که اگر همکاری بیشتری بین کشورهای اسلامی در زمینههای علمی وجود داشته باشد علی الاصول نیازهای علمی را بهترمی توانیم با کمک هم تامین کنیم. کارهای تشویقی می تواند در توسعه این همکاریها موثر باشد و یکی از این کارها دادن جایزههای علمی و معرفی برجستگان علمی دنیای اسلام است. با این نگاه جایزه علمی مصطفی(ص) خوشبختانه با استقبال خوبی در دنیای اسلام مواجه شده است.
عارف تاکید کرد: این جایزه محفلی برای همگرایی دانشمندان اسلام خواهد بود و دانشمندان مسلمان به واسطه همکاری در این جایزه با یکدیگر بیشتر تعامل خواهند کرد. در اساسنامه جایزه هم مطلبی مبنی بر اینکه ایران بخواهد به تنهایی آن را برگزار کند و نگاه انحصاری بر روی آن داشته باشد وجود ندارد. وما در تدوین اساسنامه برای سیاست و جهت گیری اصرار داشتیم. بزرگان دنیای اسلام در این جایزه حضور ومشارکت خواهند داشت نگاه در این جایزه نگاه به دنیای اسلام و همگرایی و همکاری با دنیای اسلام در برگزاری این جایزه است ما یک جایزه فرهنگی در دنیا اسلام هم داریم ولی جایزه مصطفی(ص) اولویتش فناوری و مسائل علمی است.
عضو شورای سیاست گذاری جایزه مصطفی(ص) گفت: یکی از نتایج این جایزه هم میتواند رشد فرهنگی باشد اما اصل موضوع، همگرایی میان دانشمندان کشورهای اسلامی وارتقائ دنیای اسلام در زمینه های علم و فناوری است. تلاش ما هم از برگزاری این برنامه علمی این است که وقتی برگزیدگان را معرفی می کنیم مجموعه جهان اسلام به اجماع آنها را قبول داشته باشند.
وی با اشاره به تحریم های موجود در زمینه های مختلف خاطرنشان کرد: اگر تحریم ها وجود نداشت می توانستیم در برخی از بخش ها به دستاوردهای بهتری دست یابیم. تحریم بیشتر در بخش اقتصادی و عمرانی تاثیر منفی گذاشت اما در بخش تولید علم اثر منفی چندانی نداشته است و علی رغم تحریم ها رشد علمی ما بسیار خوب بوده است.
عارف در پایان در پاسخ به این سوال که آیا این جایزه می تواند اختلافات فرقه ای را کاهش دهد گفت: خوشبختانه در حال حاضر استقبال خوبی از جایزه مصطفی(ص) شده است و تلاش بر این است که این جایزه همگرایی و تفاهم را بین کشورهای اسلامی بیشترکند وامیدواریم آثار مثبت این جایزه را نه تنها در امور علم و فناوری بلکه در سایر زمینه ها از جمله کمک به تقویت روابط سیاسی بین کشورهای اسلامی شاهد باشیم.
براساس سند اجرایی جایزه پیامبر اعظم، دکتر سورنا ستاری (معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری) رییس شورای سیاستگذاری و مهدی صفاری نیا (رییس پارک فناوری پردیس معاونت علمی) دبیر شورای سیاستگذاری این جایزه است.
از اعضای بینالمللی شورای سیاستگذاری میتوان به بانک توسعه اسلامی،آکادمی علوم جهان اسلام، دانشگاه کراچی و دانشگاه مالایا اشاره کرد و دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزرای علوم و تحقیقات و فناوری، بهداشت درمان و آموزش پزشکی، امورخارجه، روسای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، فرهنگستان علوم، فرهنگستان علوم پزشکی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی شریف، جامعه المصطفی العالمیه نهادهای عالیرتبه و موسسات علمی ایرانی عضو شورا هستند.
این رویداد علمی، که با استقبال دانشگاه ها، موسسات و مراکز علمی و فناوری مواجه شده است، 4 دي ماه طی مراسمی در تهران برگزیدگان خود را خواهد شناخت و تا 8 دی ماه با برگزاری برنامه های مختلف، ادامه خواهد داشت.
//isti.ir/Zw19
ارسال به دوستان